Tuesday, 20 December 2011

Dunia Tak Adil!!


waaa!!dpat lagi arep post kat blog ni lagi kan..alhamdulillah :) eh,ape-ape sblum arep celoteh pnjang..arep nk ckp bkan arep nak slahkan dunia..tapi sikap manusia yang menyebabkan dunia ni menjadi sebuah tempat yang tidak adil..nak taw kenape??kalau kite lihat sekarang,mkin menjadi2 jenayah kt dunia ni..tapi yang malangnya,bukan si pelaku itu dikenakan hukuman tetapi orang lain yang menjadi mangsa..dan kalau ada pun si pelaku berjaya ditangkap..mesti ramai akan merasa yang hukuman yang die kena takkan terbalas kesedihan keluarga mangsa..di dunia ini tiada keadilan yang mutlak..kenapa Allah tak menegakkan keadilan kat dunia ni??kenapa Allah tak bayar cash kat penjenayah tu??arep nk tnye..kite ni sbgai hambanya yang lemah lyak ke nak menyoal si pencipta yang sangat sempurna dan maha kuasa..kite kena ingat..setiap yang Allah lakukan.mesti ada sebab dan hikmah disebalik tu..penangguhan ganjaran dan hukuman dari Allah hanyalah ingin menguji hambanya seteguh mana iman dan kepatuhan mereka kepada perintahNya..kalau Allah bg cash kt diorang..mestilah sungguh mudah semua orang beriman dan tiada cabaran dalam hidup kita..tapiii..kite kena ingat..akan berlaku suatu hari di mana setiap manusia akan dibalas mengikut amalan masing2..banyak pahalanya,maka baiklah balasannya,jika sebaliknya..buruklah balasannya..iaitu hari akhirat..setiap agama mempercayai hari ini dan mempunyai pendapat masing-masing mengenainya..apatah lagi kita sebagai umat Islam sememangnya wajib beriman kepada hari tersebut..jadi,sementara kita masih hidup di dunia ini,jadilah seorang yang sabar dalam setiap dugaan dan banyakkanlah amalan baik..sesungguhnya Allah sayang orang yang sabar..Pay Now,Cash Later!!!


border:3px dotted #FF66CC; border-radius: 30px 30px 30px 30px; background:#FFEEFD;'>

2 orang dah komen..awak??:

IyRa_raWrR said...

asal ni ? aq tk pham la ? bolee terangkan ? hehehe ;)

y@suo oimik@do said...

xpham ke??aihh..cmni..kat dunia ni slalu je pnjenyah yang spttutnya dihukum selalu je terlepas..tgokla yg pmbunuh nurin jazlin tu..blum lg kne tangkp.pastu yg sharlinie(eh..btul ke tak ek ejaannye??hehe..) blum lg kne tgkp..n kalo ade yg kne tgkp..mest hkumn gntung tu xkan hlgkn ksedhan mak ayah diorng..btul x??tapi kalau kt akhirat nanti..diorng mesti kene seksa abis2..xde belas kshan lgsung..fham??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...